Voortgang orgelrestauratie

Het orgel in de Nieuwe Kerk in Den Haag is gebouwd in 1702 door Joannes Duyschot. Na een ingrijpende renovatie in de negentiende eeuw is momenteel een nieuwe restauratie bezig. 

 

orgel contract restauratie ondertekening 18 okt 2018 Gerard en Hans Reil

Gerard van Hasselt (l) en Hans Reil schudden de hand op het contract voor de restauratie van het Duyschotorgel (1702) door Reil Orgelmakerij in 2018

Op 5 mei 1656 werd de Nieuwe Kerk in gebruik genomen. Later bouwde Johannes Duyschot dit unieke orgel met maar liefst drie klavierwerken, 2250 orgelpijpen en sierlijk houtwerk. Theodorus van der Schuer beschilderde de binnenkant van de luiken. Het moet een overweldigende indruk gegeven hebben, dit pronkstuk van de late Gouden Eeuw uit 1702. De beroemde componist Händel heeft -zéér waarschijnlijk- op dit orgel gespeeld tijdens zijn bezoek aan Den Haag.

Orgelbeheerder Hero de Boer gaf in voor aanvang van de werkzaamheden een interview aan het AD en Omroep West schoot een item. In de herfstvakantie van 2018 werd begonnen met het verwijderen van de eerste orgelpijpen en van de beschilderde luiken. Die schilderingen zijn door Leonoor Speldekamp schoongemaakt en gerestaureerd. De werkzaamheden door Orgelmakerij Reil aan het mechanische samenspel van orgelpijpen, -laden, en -registers zijn te zien in dit item op Den Haag TV. Het hele instrument is uit elkaar gehaald en na schoonmaak en herstel weer opnieuw geïntoneerd. Het klinkt nu ‘warmer, directer en mooier’ dan voorheen. 

Financiering
Bij het afscheid van Jozias van Aartsen als burgemeester van Den Haag vroeg hij, groot orgelliefhebber, bij wijze van cadeau om donaties. Wij zijn hem zeer dankbaar voor deze aanzet. Sindsdien hebben wij o.a. steun van Fonds 1818 en Prins Bernhard Cultuurfonds mogen ontvangen en heeft ook het rijk ruim twee ton toegekend. Ook particuliere bijdragen zijn zeer welkom. 

 

 

4 comments

Plaats een reactie